En blandad kost kan dämpa de negativa effekterna av ohälsosam mat på kognitiv försämring

Forskare kopplade till SNAC-projektet Kungsholmen-Stockholm har bland en stor grupp av slumpmässigt utvalda äldre personer som bor i Stockholm undersökt hälsosamma och ohälsosamma kostvanors effekt på kognitiv nedgång.

Hälsosam kost, som kännetecknas av högt intag av frukt och grönsaker, spannmål och baljväxter, fullkorn, ris/pasta, fisk, magra mejeriprodukter, fågel och vatten, visade på ett samband med bromsad kognitiv försämring; medan ohälsosam kost, som kännetecknas av högt intag av rött/bearbetat kött, mättat/trans-fett, raffinerat spannmål, socker, öl och sprit, var relaterad till en ökad takt av försämring av kognitiva funktioner.

Forskarna fann också att den negativa effekten av ohälsosam kost för kognitiv funktion kan kompenseras bland de personer med högt intag av ohälsosam kost som även hade ett högt intag av hälsosam kost (så kallad blandad ätmodell).

Referens: Shakersain B, Santoni G, Larsson SC, Faxén-Irving G, Fastbom J, Fratiglioni L, Xu W. Prudent diet may attenuate the adverse effects of Western diet on cognitive decline. Alzheimer’s & Dementia. 2015.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s